Echipament pentru alpinism – Partea 1

| January 5, 2013 | 0 Comments

ECHIPAMENT ALINISM – PARTEA 1

Echipamentul de alpinism, ca in orice sport, este foarte important pentru realizarea scopului propus, de alegerea lui depinde de cele mai multe ori confortul pe munte, uneori , rar este adevarat, poate depinde chiar viata.

rucsacRucsacul

Rucsacul se alege în funcție de timpul pe care urmează să-l petrecem pe munte, capacitatea acestora se masoară  în litri.

Se folosesc și huse de protectie pentru ploaie/zăpadă, adaptate la dimensiunea rucsacului. Rucsacii moderni , spre deosebire de cei  vechi, sunt proiectați ergonomic, sunt foarte confortabili și eficienți , oferind o bună stabilitate alpinistului, indiferent de turele alese, de o zi sau expediții de luni de zile. Pentru o tură de 2 zile și o noapte, un rucsac de 30-40L poate fi suficient, la turele de trei – patru zile cel mai indicat ar fi un rucsac între 40-50L, iar la turele mai lungi rucsacii pot ajunge și la 100L, evident, cu cat e mai mare cu atât este mai greu L , așadar alegerea mărimii rucsacului este foarte importantă.

Rucsacii cu litraj de la 40L în sus, au de regulă spatele rigid, rigidizare făcută cu o bară de metal (sau 2) , ce face ca greutatea să fie orientată și distribuită spre șolduri, zonă mai rezistentă la efort. Barele au lățimea de 2,5cm , grosimea de 3mm iar lungimea este de regulă, lungimea spatelui rucsacului, ele pot fi scoase și modelate după forma corpului.

Avantajele rucsacilor ergonomici ar fi :

-          echilibrarea și dispersia greutății pe spatele alpinistului, rucsacul practic « îmbracă «  corpul, greutatea fiind mai aproape de centrul de greutate al alpinismului, ajutând foarte mult la menținerea echilibrului pe teren accidentat.

-          Stabilitatea – datorată chingilor de compresie ce dau posibilitatea comprimării rucsacului sau fixarea altor obiecte (colțari, bețe de schi, pioleți, isopren, etc.), formând un corp compact ce oferă alpinistului o stabilitate mai bună.

Rucsacii sunt confecționați din materiale ușoare, speciale , naylon sau cordura, ambele materiale au rezistență foarte mare la apă și la uzură. Cel mai rezistent material este cordura, dar un pic mai greu, unii rucsaci (în special cei peste 40L) au capacul detașabil și o fustă ce poate mări volumul acestuia. Sunt rucsaci cu buzunare detașabile, buzunare laterale fixe sau buzunare laterale ascunse.

 

Cum se face « bagajul »

Un bagaj eficient se face după mai multe ture, când ai acumulat puțină experiență și când știi cam de ce ai nevoie într-o tură și cât de important este sa ajungi repede la un obiect.

Așadar , când știi ce tură faci , câte zile durează, ce fel de teren este (plat, accidentat, etc) ar fi bine să ții cont de următoarele lucruri:

 -          nu contează unde , cât, pe ce teren, lucrurile grele se pun aproape de spate ;

-          pe un teren mai ușor de parcurs, lucrurile grele se pun mai sus în rucsac ;

-          pe teren accidentat pune invers, lucrurile grele mai jos în rucsac, greutatea sus te poate dezechilibra ;

-          în partea de jos a rucsacului pune întotdeauna sacul de dormit, împreună cu toate lucrurile « de noapte » ;

-          în partea de sus pune întotdeauna pelerina de ploaie sau bluza de gore tex și suprapantalonii ;

-          strânge chingile rucsacului foarte bine, pentru o mai bună stabilitate ;

-          în interior, exploatează la maxim spațiul, nu lăsa găuri, pune în vase lucruri mici ;

-          mâncarea împacheteaz-o în mai multe pungi , de preferat pe mese (pranz,gustare,etc) ;

-          dacă nu ești singur (recomandat este sa nu fii singur J), împarte cortul cu coechipierul/coechipierii ;

-          încearcă să ai cât mai puține lucruri agățate de rucsac, pe cele puse, fixează-le bine ;

-          deși rucsacii sunt confecționați din materiale rezistente la apă, nu strică să folosești o husă, apa poate intra pe la fermoare, poți pune chiar un sac de plastic în interiorul rucsacului(evident, lucrurile în el), așa toate lucrurile din interior sunt protejate . 

Pentru a fi sigur ca nu uiți nimic, fă-ți o listă din timp, pune lucrurile în rucsac cu lista în față, nu strică, dacă poți, să-ți cântărești lucrurile, poți ști exact cât cari.

Bocancii

Bocancii se împart în două categorii importante , bocanci de vară / de 3 sezoane ce pot fi folosiți primăvara, vara și toamna, pot fi folositi și iarna pe trasee ușoare, scurte ; bocanci de iarnă / de 3-4 sezoane ce pot fi folosiți iarna în ture mai lungi prin zăpadă, la temperaturi scăzute, mai rigizi și cu impermeabilitate bună, cu rame pentru colțari cu prindere rapidă sau nu.

Mai sunt și bocanci  pentru altitudini mai mari, plasticii : prezintă un ciorap interior și o cochilie din plastic și bocancii  pentru altitudini foarte mari și conditii extreme .

                               3sezoane        iarna          plastici            extrem

                                           3 sezoane                                          iarna                                                   plastici                                             extrem

Alegerea bocancillor este un lucru destul de dificil, trebuie ținut cont de faptul că alegerea incorectă a bocancului  poate determina  încheierea vacanței înainte de termen, dacă ai ales greșit bocancii și te-au strâns/ros/frecat iar picioarele arată de parcă ai mers pe un teren minat. De aceea este bine să te gândești din timp la alegerea lor, în funcție de terenul pe care urmează să mergi, de sezonul în care mergi și nu în ultimul rând materialul din care dorești să fie făcut bocancul. Nu alege un bocanc de 4 sezoane în ideea că î-l vei folosi în toate cele 4 sezoane, sigur nu dorești să mergi pe un traseu de munte vara cu 35 de grade afară , cu astfel de bocanci.

Caâd cumpaeri încearcă mai multe perechi de la mai mulți producători, cu șosete și eventual cu tălpici pentru ajustarea spațiului interior, astfel încât piciorul să nu se miște liber, încearcă să mergi câțiva pași, pe cât posibil și în pantă, dacă magazinul are o rampă de probă… e perfect.

În cazul în care faci doar trekking nu e obligatoriu ca bocancul să fie gheată, poate fi și o încălțăminte tip pantof, ușoară și de multe ori chiar și sandalele cu talpă vibram pot fi folosite.

Fii atent la profilele tălpii, o talpă cu profilul rotunjit nu are aceeași aderența pe iarbă ca una cu profilul drept , striațiile de pe talpa sunt și ele foarte importante .

Nu se poate spune că o marcă de bocanci este CEA MAI BUNA !, astăzi sunt mulți producători buni, cu produse foarte bune, e bine să te simți bine în bocanci, eventual să-ți placă și design-ul, culoarea etc, însă nu aspectul exterior este relevant pentru confort/calitate, nu este însă imposibil.

Îmbrăcămintea 

Se alege în funcție de sezon, condiții meteo , durata turei. Să te îmbraci corect iți mărește semnificativ confortul și șansele succes în ceea ce-ți propui să faci pe munte. Condițiile meteorologice și temperaturile se pot schimba destul de rapid și neașteptat când ești pe munte, este ideal să poți rămâne uscat și să-ți menții un confort termic, fără să ai cu tine tot sifonierul. Încălzirea excesivă a corpului ca și răcirea acestuia , împreună cu transpirația sau umezeala datorată ploii , sunt factori ce determină gradul de oboseală, gâfâind de cald sau dârdâind de frig te poate costa timp, iar pe munte timpul înseamnă siguranță. Cel mai eficient mod de a te îmbrăca este multistrat, adica mai multe straturi subțiri, ce pot fi date jos sau puse , în funcție de temeratură, nu încerca să ai o haină groasa în loc de mai multe mai subțiri, dacă o dai jos când e cald, iți poate fi prea frig cu ce rămâi, în plus între straturile de haine este aer , ce se comportă ca un izolator.

Sacul de dormit

Sacii de dormit sunt de mai multe feluri, saci de vara, de 3 sezoane, de iarna. Sacul de dormit are o eticheta pe care sunt trecute temperaturile minime si maxime la care acestia ofera confort , daca la temperatura de confort este trecut , de ex. 20 grade, asta inseamna ca mai jos de aceasta temperatura sacul nu mai ofera confort, asta nu inseamna ca ingheti de frig, inseamna ca trebuie sa cari haine in plus daca stii ca vor fi temperaturi mai joase si ar fi bine sa folosesti si o saltea izolatoare. Saltelele izolatoare pot fi din spuma sau saltele gonflabile.

Self-inflating sleeping pad                    sleeping-mat                   tjgear_1134_011803_4311

Saltea gonflabila                                                                        Saltele din spuma

 Cortul

Se alege în primul rând după numărul de persoane ce vor dormi în el. Capacitatea cortului se reflectă în greutatea și volumul acestuia, cu cât pot încăpea mai multe persoane, cu atât cortul este mai voluminos și mai greu.

Corturile pot fi cu un singur strat de protecție sau cu două straturi (cortul și supratenta), pot fi de vară, 3 sezoane  sau de iarnă , corturi de hobby sau corturi profesionale , de expediții sau pentru ture extreme, foarte mici și foarte ușori, pentru alpiniști foarte experimentați.

Tags: , , ,

Category: ABCdar de Alpinism

Comenteaza aici